80-talstema: 1981

Hur lång preskriptionstid är det på usel musiksmak? Jag menar, 1981 är ju nästan trettio år sedan!

1981 hade jag inte börjat bygga min musiksmak. Vill jag inbilla mig. Den skvalpade ju liksom runt i ett slags amöbastadie. Jag kanske hade lyssnat på Sweet och Sex Pistols på fritids, men de var helt utbytbara mot Baccara, Napoleon XIV, Blåblus eller ABBA i den lilla slitna kassettbandspelaren.

1981 tillbringades till stor del runt bostadsområdena Eskilsminne, där jag bodde, och Elineberg, där jag gick i skolan. På rasterna åt man bulle-i-bulle (chokladboll i franskbrödbulle), på kvällarna såg man Hulken på TV, på fredagarna gick man (eventuellt) på skoldisco (där man vaggade i sidled till Gyllene Tider och Freestyle) och på helgerna var det film på fritidsgården. Huvudsakligen visade de Nu blåser vi snuten och Trinity och andra filmer med Burt Reynolds, Terence Hill och Bud Spencer.

1981 kom en stor del av musiken som fanns runt mig från radion, därför blandas misären med ett och annat guldkorn.

Grease och Saturday Night Fevers framgångar orsakade fortfarande svallvågor. Men Bee Gees lyckades inte riktigt följa upp Too Much Heaven och Olivia Newton-John hade påbörjat sin väg mot undergången (Xanadu via Physical). Sheena Easton hade fortfarande inte träffat Prince.

Det finns även låtar på listan som jag återknöt kontakten med när jag väl hittat en musiksmak: Human League (även om det var de äldre albumen som blev favoriterna något år senare), Jon & Vangelis (som fick en hit i samband med Chariots of Fire med musik av Vangelis som är högst okej eftersom han gjorde musiken till Blade Runner) och Pete Shelley.

Det fanns spjutspetsar på skolan som faktiskt hade musiksmak. Oftast senpunkare som sniffade tändargas bakom aulan (det fick jag höra vid ett Hem & Skola-möte). Punkarna lyssnade vid den här tiden på Ramones och Ebba Grön. Bra skit. Jag hängde inte med dem.

[myyoutubeplaylist k3KzwpihR_U, hC3EszN3Uuo, PvBMyevOikg, 6RTL-c9lnGI, fTgrFkHCQFM, FIFWXXaEEjY, d_cdAYydf50, Q54ZQy9dOGY, arUqoKjU3D4, d_B4nB4ff6k]

Så här kommer min lista från 1981. I’m so sorry.

1981

1981 på spotify

  1. Flickan och kråkan – Mikael Wiehe
  2. Living Eyes – Bee Gees
  3. Let’s Groove – Earth, Wind & Fire
  4. Physical – Olivia Newton-John
  5. For Your Eyes Only – Sheena Easton
  6. Japanese Boy – Aneka
  7. När vi två blir en – Gyllene Tider
  8. Fantasi – Freestyle
  9. 800° – Ebba Grön
  10. Don’t You Want Me – The Human League
  11. Yours Truly, 2095 – Electric Light Orchestra
  12. Homo Sapien – Pete Shelley
  13. I’ll Find My Way Home – Jon & Vangelis

Comments

2 responses to “80-talstema: 1981”

  1. Annika Beijbom Avatar
    Annika Beijbom

    Hej Anders, var inte det här 1981? Jag tror det. http://youtu.be/wiM_SD66_LQ

    Många hälsningar

    /Annika Beijbom

    :)

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Pelle Sten, Niclas Holmqvist. Niclas Holmqvist said: RT @pelles: Hur lång preskriptionstid är det på usel musiksmak? @nollpunkt gräver ner sig i sitt 1981. http://bit.ly/dhGP9Z #spotify […]