80-talstema: 1986

1986 är ett mellanår, som jag har förvånande få minnen ifrån. Jag vet att jag inte mådde så speciellt bra under den här tiden, detta första året på gymnasiet. Jag hade visserligen flickvän i Billeberga, men det var aldrig allvarligt menat från någon av oss. Nya klasskamrater som jag med få undantag inte kände mig bekväm med. Men det var också allsång till Niels Jensens Kungarna Krigar på båten mellan Helsingborg och Helsingör, sött vitt vin och nattklubbar i Helsingborg, även om vi på den tiden kallade det för “disco”. Det var för stora mängder billig folköl på golfbanan, där jag var den ständiga beer-caddien och det var Mexikansk Kebab(!) som standard på trötta söndagar. Det roliga med mexikansk kebab är att det var salladen som var stark, så oerhört stark dessutom.

Det är svårt att undvika det där mordet i Stockholm sent i februari. Inget blev sig väl riktigt likt efter den natten. Dan Hylander sjöng i “Om än biten av frosten”: “Under hot gick vi samman allt närmre, och såg vår oskuld förblöda i rännstenen bredvid“.

Tidningarna Schlager och Ritz slogs ihop till Slitz i mitten på 80-talet, och jag läste dem oftast från pärm till pärm. Alla jag kände hade full koll på the Coca Cola Eurochart top 50 på Music Box/SuperChannel och det var i stort sett den listan som DJ:n på Strandpaviljongen spelade på fredagarna.

Varken Kungarna Krigar eller Om än biten av frosten finns på spotify, men det gör dessa fräsiga bitar:
Hela listan
Eldkvarn – En kärlekshistoria
Prince & the Revolution – Kiss
Disneyland After Dark – Jonnie
The Smiths – Bigmouth Strikes Again
Owen Paul – My Favourite Waste of Time
ELO – Calling America
Elvis Costello – Brilliant Mistake
the Triffids – Chicken Killer
The Smiths – Panic
The Housemartins – Happy Hour
Madonna – Papa Don’t Preach
Imperiet – Saker som hon gör
Bangles – Manic Monday
Rod Stewart – Here To Eternity
Iggy Pop – Real Wild Child
Elvis Costello – I Want You

Comments

One response to “80-talstema: 1986”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by andersmi, Jonas Nordström. Jonas Nordström said: RT @andersmi: 80-talet fortsätter på dagens spotifylista. nu @windyjonas med 1986: http://bit.ly/ee0Nsu […]