80-talstema: 1988

För några inlägg sedan ställdes frågan: Synthare eller hårdrockare? För mig fanns det på den tiden bara ett svar på den frågan. Hårdrockare. Naturligtvis.

Efter att ha inlett musiklyssnandet i 9–10-årsåldern (1983–84) med schlagermusik som Carola och Herreys dök plötsligt Twisted Sister upp i tv-rutan och sjöng sig rakt in i hjärtat. Tv-programmet var naturligtvis Bagen med Cia Berg. Det enda tv-program under den tiden som visade musikvideor. Vi hade bara två svenska tv-kanaler ännu. Läs mer om hela DDR-Sverige-epoken i Två nötcreme och en Moviebox.

När man väl hade tagit hårdrocken till sitt hjärta var det under en tid omöjligt att lyssna och offentligt uppskatta någon annan musik. Ung som man var. Detta var tack och lov något som förändrades, om inte annat så tack vare bandens egna influenser från bland annat punk och hardcore. Men några år fanns det bara hårdrock punkt.

Nu när vi är framme vid 1988 har det börjat explodera genrer, med thrash metal som det stora utropstecknet, men vi är fortfarande inte framme vid den svenska vågen av dödsmetall. På radio har en man ensam satt hårdrocken på kartan. Det är Pär Fontander och hans Rockbox som sedan 1985 har varit den stora nyhetskällan för oss som lyssnar på hårdrock. I programmet blandades låtar från de senaste skivorna, med demolåtar, livekonserter och intervjuer med band på turné i Sverige.

1988 är ett bra hårdrocksår. Mina absoluta favoriter är Metallica (som ju inte finns på Spotify) släpper sitt pompösa …And Justice For All och Queensrÿches magiska konceptalbum Operation: Mindcrime. Senare har jag turen att få se dem när de turnerar tillsammans i USA.

Listan är sammanställd genom att utgå från de låtar som spelades i Rockbox under 1988.

Året efter läggs Rockbox ner och det är uppror på skolan. Brev skrivs till SR.

Lyssna på låtarna i Spotify.

  1. Queensrÿche The Needle Lies
  2. Anthrax Be All, End All
  3. Slayer South of Heaven
  4. Megadeth Anarchy In The U.K.
  5. Ozzy Osbourne Tattooed Dancer
  6. Joan Jett & The Blackhearts I Hate Myself For Loving You
  7. Lita Ford Kiss Me Deadly
  8. Gary Moore After The War
  9. Iron Maiden The Evil That Men Do
  10. Helloween Eagle Fly Free

[myyoutubeplaylist 4C8sI2ICfdQ, 1WRlq75QZe4, oHmq36EQCF4, QdQdDzbGyGQ, CxV3KdYFuD8, j6PuNldM8jc, S8GX-778ZLE, wnLKgTyqup0, q-HvdEff0bU, 36AmmAqATWY, w1LW2akNq4U, Cg-RK8cAx5w, bwCTC3DbmDs]

Lyssna på låtarna i Spotify.

Comments

2 responses to “80-talstema: 1988”

  1. […] Här är min 1988-lista. […]

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Pelle Sten, Pelle Sten. Pelle Sten said: 80-talstema: 1988 http://ff.im/-ukzsQ […]